Tıpkı insan vücudu gibi otomobiller içinde sıvılar hayati önem taşımaktadır
Tıpkı insan vücudu gibi, otomobillerimiz için de sıvılar hayati önem taşımakta ve motor yağı, şanzıman yağı, direksiyon ve fren hidroliği, klima gazı, antifriz katkısı, motor soğutma suyu gibi sıvılar doğru şekilde ve zamanında yenilendiğinde aracımızın ömrünü uzatmakta ve seyir güvenliğini arttırmaktadır.
Motor Yağı
Motor yağları içlerindeki manyetik eklentiler sayesinde motorun hareketli aksamı üzerine ince bir film tabakası halinde tutunarak sürtünmeden doğacak aşınmaları azaltmaktadır. Formüllerindeki eklentiler sayesinde motoru temizlemeye yardımcı olur. Motor yağı karter ile motor arasında sürekli bir döngü içerisinde olduğundan motorun aşırı ısısını kendi üzerine alarak karterde soğutulmasını ve motor ömrünün uzamasını da sağlar. Motor yağları, yağın özelliğine göre farklı periyodlarda değiştirilmelidir.
Fren Hidroliği
Özellikle havanın uzun süreli sıcak olduğu yerlerde eskiyen hidrolik yağı kaynama yapabileceğinden ortalama 1.5 yılda bir kez değiştirilmesi gerekmektedir. Sızıntı bile olmasa zamanla fren pistonları ile balataların sıkışması sonucu oluşturduğu boşluğa dolduğundan kendi kendine azalır.
Direksiyon Hidroliği
Direksiyon hidroliği genellikle sorun çıkarmayan bir sıvı olsa da, en büyük düşmanı kullanıcıların silecek suyu veya radyatör suyu doldurmak isterken direksiyon hidroliği yuvasına su doldurmasıdır. Hidrolik direksiyonlu araçlarda direksiyon hidroliği yerine su konulması durumunda direksiyon ağırlaşarak kendisini belli eder ve servise gidilmesi gerekir. Maliyetli bir servis işlemi olacağından dikkat edilmesi gerekir.
Klima Gazı
Sadece uzman kişiler tarafından yetkili servislerde kontrol ve değişiminin yapılması gerkeen klima gazı, her yıl kontrol edilmeli ve 2 yılda bir kez değiştirilmelidir.
Antifriz
Radyatörün içinin paslanmasını ve soğuk havalarda radyatör suyunun donmasını önleyen sıvı eklentisidir. Radyatör suyu içerisinde belirli bir oranda bulunmalı ve bu oranın altına düşmemelidir.
Cam Suyu
Cam yıkama suyu bittikçe yenilenmeli ve deposu boş bırakılmamalıdır. Deterjan katkılı ve kokulu cam suları tercih edilebilir.
Şanzıman Yağı
Aracın servis kitaçığına sadık kalınarak periyodik olarak kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir. Genellikle 50.000km veya 2 yıl içerisinde yenilenmesi tavsiye edilir.
Şarj dinamosu: Doğru akım motoru olup, kollektörü ve statör sargıları paralel çalışan bir jeneratördür. Dinamo aküyü şarj eder ve araçların elektrikli aletlerine gerekli akımı sağlar.